Akupunkturbehandling af Angst

IMG_6861

Akupunktur behandling af ANGST

På klinikken kan vi via akupunktur bl.a. hjælpe med at mindske det fysiske ubehag man går rundt med når man lider af angst, og akupunktur kan derfor være en effektiv måde til at dæmpe følelsen af uro.

Akupunkturen kan være med til at mindske tankemylder og give ro, og derigennem  forebygge angst og eventuelle angstanfald.

Hvad er angst

Angst er en følelse af uro i kroppen, hvor det føles som om der er fare på færde uden der reelt..[ ]

Angst er en følelse af uro i kroppen, hvor det føles som om der er fare på færde uden der reelt er det. Ofte vil man ikke vide hvorfor man er angst, og hvad man er bange for. Føler man frygt vil det typisk være for noget konkret i modsætning til når man føler angst.

Angst kan derfor betegnes som en uhensigtsmæssig følelse og må kategoriseres som sygdom.

Angst kommer i mange former. Nogle er angst for at være i et selskab med mange menneske eller at skulle præstere noget foran andre (socialfobi). Andre oplever angst som en konstant uro og bekymringer i det daglige (generaliseret angst).

Panikangst er en anden form for angst og kan være ret voldsom. Den er ofte trigget af at kroppen og sindet genkender en ubehagelig situation den tidligere har oplevet.

Hvad udløser angst

Da der er flere forskellige grader og former af angst, er der også forskellige årsager til man oplever angst..[ ]

Da der er flere forskellige grader og former af angst, er der også forskellige årsager til man oplever angst. Årsagerne kan findes i ens livsstil (eks. en stresset hverdag), i ens opvækst/miljø eller være udløst af en traumatisk hændelse.

Når vi får klienter ind med angst, er det vigtigt for os at kigge på hormonernes balance.

Ubalance i hormonerne kan nemlig være med til at udløse angst. Faktisk er der flere forskellige hormoner der kan udløse det;

KORTISOLBASERET ANGST

Du har sikkert hørt om stresshormonet kortisol. Ideelt set stiger og falder det i løbet af dagen for at regulere en række funktioner i kroppen.

Men ved langvarigt stress, kan dette hormon blive kronisk forhøjet, og endvidere føre til dette fænomen vi kalder binyretræthed. ⠀⠀
Både det forhøjede kortisol i sig selv, men også binyretrætheden vil føre til øget risiko for angstanfald. ⠀

ØSTROGENBASERET ANGST

Når østrogen er på sit optimale niveau, har det en beroligende virkning på hjernen. Men når niveauet er enten for lavt eller for højt, eller hvis forholdet mellem østrogen og progesteron er slukket, kan det føre til angst.
⠀⠀
Udover østrogen og kortisol, kan enten for høje eller lave niveauer af andre hormoner også have indflydelse på angst. Læs mere om hormonel ubalance.

Alt i alt er det vigtigt at få kigget på sin hormonbalance, hvis man har problemer med angst, og her har vi heldigvis gode resultater med akupunkturen.

Vi vil altid anbefale at du søger hjælp i form af terapi. Det er vigtigt for at du kan bearbejde det der ligger til grund for angsten, samt lære teknikker til at håndtere angsten når den dukker op.

HVAD KAN DU SELV GØRE?

Udover at få hjælp via kognitiv terapi og/eller akupunktur, er der flere områder hvor du kan give dig selv de bedste betingelser for at reducere din angst.

  • Kost
  • Motion
  • Mindfulness/meditation
  • Søvn
  • Vær åben omkring din angst

Kost

Kosten kan som på så mange andre området, have både en positiv og en negativ påvirkning på angst. Du har dog gode muligheder for at reducere chancen for angst hvis du tænker bare en smule over hvad du spiser.

For store og hurtige udslag i dit blodsukker vil forværre angsten, og derfor kan søde sager og rene hvede produkter (såsom hvidt brød og pasta) have en negativ effekt. På samme måde kan kaffe, cola, energidrik og  alkohol forværre din angst. 

Til gengæld kan du reducere chancerne for angst hvis du spiser groft og grønt.

Med grønt menes det faktisk bogstaveligt talt, da det specielt er de grønne grøntsager der har evnen til at reducere angsten.

Listen af gavnlige fødevare er lang, men nogle af de vigtigste er:

Avokado, valnødder, græskarkerner, linser, bananer, basilikum, mørk chokolade/raw cacao, ciafrø, havregryn, broccoli og alle grønne grøntsager. 

Fødevarer du bør indtage mindre af:

Kaffe, Sort the, Sukker, Nikotin, Hvidt Brød og pasta, Alkohol

I samarbejde med Vanløse Blues har vi fået udviklet en opskrift på nogle super lækre Anti-anxiety vafler som netop indeholder ingredienser der er gode for dig at få hvis du lider af angst. Udover at være velsmagende og gode for din angst, er de også veganske og glutenfri.

Få opskriften her.

Motion

Ved eksempelvis at gå en rask tur eller løbe, kan du ”forløse” noget af den ophobede energi og følelsen af uro som mange med angst sikkert kender til. Adrenalin og andre stresshormoner forbrændes nemlig hurtigere når man dyrker motion.

Samtidig med det, frigives der endorfiner – kroppens eget naturlige lykkestof – som er med til at give dig følelsen af veltilfredshed og glæde.

Mindfulness/Meditation

Det kan altså bare noget. Udover at skabe en umiddelbar ro i nervesystemet, er mindfulness en god træning for tankemylderet. Når man har angst og tankemylder, kategoriseres tankerne oftest som farlige – deraf angstfølelsen. Men indbegrebet og formålet med mindfulness er netop at blive bevidst om strømmen af sine tanker uden at ’dømme’ dem som hverken farlige eller ufarlige.

Og når dine tanker reduceres til hverken farlige eller ufarlige, vil de blot være…ja, tanker.

Søvn

Få nok søvn så du er udhvilet og har energi nok. Det er også i søvnen at mængden af de hårdt pressede stresshormoner falder. Lav eventuelt mindfulness øvelser lige inden du skal i seng, så du kan få ro på både krop og tanker.

Vær åben omkring din angst

Det lyder meget nemmere sagt end gjort ik? Men at få sat ord på udefinerbare tanker og følelser, kan være med til at gøre dine tanker mindre ’farlige’. Snak med dine nærmeste – måske er der flere end du selv tror, der ved hvordan du har det. Der er stor værdi i møde/snakke med nogen som kender til de følelser og tanker du selv går med.