Med akupunktur og funktionel medicin, kan du styrke din fertilitet og øge din chance for at blive gravid - uanset om du prøver på naturlig vis, eller er i anden fertilitetsbehandling, såsom IVF, insemination eller lignende.
Case 1: PCOS
- Kvinde på 31 år
- Har forsøgt at blive gravid i 3 år naturligt, efter hun smed sin hormonspiral, og har nu forsøgt 3 inseminationer uden held, og skal i gang med 3 mere.
- Har fået konstateret PCOS
- Lettere deprimeret over situationen med manglende graviditet.
- Træner ikke, og har problemer med for stort sukkerindtag.
- Medicin: ingen
- Kosttilskud: Multivitamin, omega3, c-vitamin, q10, magnesium
- Kæreste har let nedsat sædkvalitet (10-20 mil.)
Forløbet: I dette tilfælde samlede behandlingen sig omkring den hormonelle ubalance der er skabt pga. hendes tilstand med PCOS. Denne tilstand er påvirket en del af ens livstil og kost. Hendes kæreste aftalte vi kom 1 gang hver 14 dag for at stimulere sædkvaliteten.
Det var svært at finde motivationen til store livsstilsændringer, og vi blev derfor enige om at fokusere på at kvitte sukkeforbruget i første omgang. Vi aftalte derfor nul sukker i 3 uger som eneste ændring.
Vigtigste ændring i hendes kosttilskud, var et planteudtræk der hedder Agnus castus, der har den effekt, et det kan hjælpe med at stabilisere de mandlige og kvindelige kønshormoner.
I akupunkturbehandlingerne fokuserede vi ligeledes på stabilisering af hormoner samt behandling af depression. Hertil direkte stimulering af livmoder og æggestokke omkring ægløsning. (i alt ca. 4 behandlinger pr. måned)
- Efter 1 måned: Det lykkedes at kvitte sukkeret, som medførte fornyet energi og gå på mod.
- Efter 2 måned: stadig mere energi, og mindre symptomer på PCOS, men ikke gravid.
- Efter 3+4 måned: mærker kun få symptomer på PCOS og har stabil cyklus, men er frustreret over ikke at være gravid endnu.
- Efter 4,5 måned: Gravid
Refleksion: Det tager ofte noget tid, når man skal regulere hormonelle ubalancer på en naturlig måde, og specielt i et tilfælde som ved PCOS. Akupunkturen kan være et vigtigt redskab i denne regulering, men det er lige så vigtigt, at man selv gør en indsats igennem sin kost, træning og evt. metaltræning
Case 2: Overgangsalder
- Kvinde på 40 år som har et barn på 4.
- De har prøvet et år inkl. IVF forsøg, for at få barn nummer to. Hun blev gravid for 8 måneder siden, men mistede i uge 6.
- AMH: LAV 0,3 (Anti Müllersk Hormon) giver en ide om hvor mange æg man har tilbage. Optimalt vil man gerne ligge over 20, og under 3 regner men det for svært at blive gravid. Så hun har oddsene imod sig.
- Hendes cyklus har været ustabil de sidste 6 måneder, og meget tyder på hun er på vej i overgangsalder. På trods af det lave AMH er det lykkedes at finde en klinik der gerne vil forsøge med IVF behandling. Ved første forsøg var der dog ikke brugbare æg at tage ud.
- Stress: Føler sig lettere stresset, som er en blanding af hendes arbejde og hendes situation.
- Hendes mands sædkvalitet er god i forhold til IVF behandlingerne.
Forløbet: Tiden spiller en væsentlig rolle når man er på vej i overgangsalder. Behandlingerne blev derfor direkte fokuseret på stimulering af æg kvaliteten, samt hormonbalancering. (hertil kom stimulering af livmoderslimhinde, hvis vi kunne nå til en oplægning). Der blev også anbefalet tilskud af Q10 og L-Carnetin, som begge kan være gode hvis den nedsatte fertilitet er aldersbetinget.
- 6 uger: efter 8 behandlinger på 6 uger, lykkedes det med at få 2 gode æg ud, som var brugbare 5 dage efter udtagningen – hvilket var fint, hendes situation taget i betragtning. Det ene æg blev lagt op på 5 dagen, hvor hun også fik akupunktur.
- 2 måned: 2 uger efter oplægning var hun gravid.
- 5 måned: hun fortsatte behandlingen frem til 12 graviditetsuge, med graviditetsstyrkende behandling, da hun selvfølgelig var nervøs efter sidste gang hun havde mistet sin graviditet.
- 1 år efter: Familien har fået en lillebror.
Refleksion: Lidt en solstrålehistorie, og så nemt går det ikke altid inde hos os. Men det er vigtigt at have fokus på essensen af problemet. I dette tilfælde var tid en vigtig faktor, og derfor var behandlingen mere koncentreret, da man ved at chancerne for graviditet, bliver mindre for hver måned der går.
Case 3: Livsstilsændringer
- Kvinde på 32 år
- Arbejder som sygeplejerske inklusive nattevagter.
- Har forsøgt at blive gravid i 2 år, hendes mand er 41 og har barn fra tidligere.
- Siden hun fik corona for 1 år siden, har cyklus været ustabil.
- Ingen kendte årsager til hun ikke er gravid, og mands sædkvalitet er ok.
- Medicin: Ibumetin, Panodil og stesolid for kraftige hovedpiner der kommer 3-4 gange pr. måned.
- Kosttilskud: %
- Livstil: Spiser usundt og meget fastfood, drikker over 20 kopper kaffe dagligt, og ryger i gennemsnit 40 cigaretter. Meget stresset, primært pga. sit arbejde
Forløbet: Det kan godt være der ikke kan findes nogle synlige tegn på manglende graviditet, men i dette tilfælde spiller livsstilen en stor faktor. De vedvarende hormonelle ubalancer er sandsynligvis et resultat af en meget stresset krop, der producerer en for stor mængde kortisol (stresshormon). På samme måde som hendes tilbagevendende hovedpiner er et resultat af det samme.
At ændre det hele virkede uoverskueligt for klienten, og vi startede derfor med fokus på kaffen, hvor hun skulle holde det på max 1 kop dagligt. Hvis vi kunne lykkedes med kaffen, vil vi tage en snak om rygestop, som hun egentligt gerne ville, men ikke var klar til. På samme måde skal der kigges på arbejdssituationen, der ud over det stressende arbejde også er skidt for hormonbalancen, hvis man har for mange nattevagter.
Akupunkturen, ville ud over fokusset på fertiliteten og hormonregulering, også have stort fokus på stressreduktion, som er en af årsagerne til problemerne på de andre områder.
Klienten valgte at tage vores 3 måneders fertilitets forløb, hvor man har ubegrænset behandling og konsultation.
- Uge 1 – 3: Når man går fra +20 kopper til 0-1 kop dagligt, så giver det en del abstinenser, og hun havde derfor konstant hovedpine den første uge. Hun holdt ved og efter første uge lettede hovedpinen og hun savnede ikke kaffen da der var gået 3 uger.
- Uge 4 – 10: Efter 4 uger var hun klar til at gøre noget ved rygningen. Hun satte det ned til 2-5 stks. dagligt, da hun ikke var klar til et totalt stop. Dette kom efter 10 uger, hvor hun stoppede helt.
- Uge 7: Hun fik ændret sit arbejde som sygeplejerske, så hun slap helt for at tage nattevagter.
- Uge 10: Positiv graviditetstest.
- Uge 12: stoppede akupunkturbehandlingen efter de 3 måneder, men holdt sine livsstilssændringer.
- 5 måneder efter start på klinikken: Hun mistede desværre graviditeten i uge 7, men er på trods af tabet fortrøstningsfuld, og vil gerne følges frem til 12 graviditetsuge, når det lykkes med at blive gravid næste gang.
Refleksion: Det er vigtigt man bliver mødt der hvor man er. Hvis den store livsstilsændring er uoverskuelig, så læg fokus på et område du ved der er vigtigt og hvor du kan gøre en forskel. Lykkes man med at gennemføre denne ændring, så giver det ofte mod på mere (som i denne case hvor vi startede med kaffen).
Det lykkedes ikke at holde på graviditeten denne gang, men udgangspunktet for at blive gravid er blevet langt bedre end det var før den 3 måneders periode hun brugte på sin omstilling.
Case 4: Forbedre Sædkvaliteten
- Kvinde på 29 år og mand på 30 år
- De har forsøgt naturligt i 2 år. Hun har været gravid en gang for 1,5 år siden, som hun mistede i uge 6.
- Hun har lidt svingende cyklus mellem 28-35 dage.
- Han har væsentligt nedsat sædkvalitet som ligger på mellem 2-3 mill. De er derfor blevet anbefalet at gå i gang med IVF-behandling. Dog vil de gerne selv give det lidt længere chance med naturlig forsøg.
- Han er musiker og ryger 3-5 cigaretter dagligt, samt drikker mellem 10-15 genstande ugentligt, primært over weekenden når han er ude og spille. Kosten svinger noget, når han ikke spiser hjemme, hvor de ellers får generelt sundt mad.
- Ingen af dem tager medicin, og begge tager multivitamin som kosttilskud. Stress: Ingen af dem føler sig specielt stressede, men specielt kvinden er ked af situationen, og giver udtryk for hun gør mere for det end han gør.
Forløbet: Ud fra oplysningerne vurderes det, at der hvor vi kan øge chancerne mest, er ved at behandle manden. Nydannelsen af sædceller tager små 3 måneder, så det må forventes der går lidt tid før der er en målbar effekt. Han har svært ved at stoppe rygningen helt, men vil skrue ned for alkoholen de næste måneder.
Vi behandler ham 1 gang pr. uge over en periode på 3-4 måneder i første omgang, med fokus på at forbedre sædkvaliteten. For hende aftaler vi behandling 1 gang hver 14 dag, for stabilisering af cyklus.
- Marts 2022 – 1 måned: Han har sat alkoholen helt på pause, men har svært ved at stoppe cigaretterne.
- April 2022 – 2 måned: Hendes cyklus virker til at være stabil omkring 28 dage. Han har fået taget ny sædprøve som viste 4,5 mill.
- Juni 2022 – 4 måneder: Han ryger stadig 2-3 cigaretter, men seneste sædprøve viste 8 mill. Og hendes cyklus er stadig stabil omkring de 28-29 dage.
- Juli 2022 – 5 måneder: Er blevet gravid naturligt, men nervøs for hun taber igen.
- Oktober 2022 – 8 måneder: Stadig gravid nu i uge 17.
Refleksion: Når der er problemer med sædkvalitet eller æg kvalitet, er man nødt til at have lidt tålmodighed, da man må regne i måneder for at se en bedring. Samtidig viser denne case også vigtigheden af, at begge parter er med til konsultationen, da fertilitetsbehandling er en holdsport. I dette tilfælde var det primært manden der skulle på banen.