fertilitetsbehandling

PCOS og fertilitet

PCOS og fertilitet

Hvordan påvirker PCOS din fertilitet?

PCOS er en hormonelt ubalance der kan nedsætte din fertilitet, og forstyrre evnen til at blive gravid. Når du har PCOS, vil dine æggestokke være større end normalt og indeholde mange små ægblærer med umodne æg som ofte ikke udvikler sig som de skal for at kunne blive befrugtet.

PCOS bevirker at du producerer en større mængde af det mandlige kønshormon androgen. Det høje niveau af androgen er det som kan forstyrre udviklingen af æg og selve ægløsning.

Så da PCOS grundlæggende er en ubalance i dine kønshormoner, vil det betyde uregelmæssigheder i din cyklus. Og en regelmæssig cyklus er en af de fundamentale forudsætninger for at kunne blive gravid.

Årsager til PCOS

Der er en vis arvelig disponering når det kommer til PCOS. Man kender ikke den præcise sammenhæng, men hvis ens mor har haft problemer med det, vil man selv have en øget chance for at udvikle det. 

Øget insulinresistens i musklerne ses hos flere med PCOS. Øget insulinresistens kan resultere i et højere niveau af insulin i blodet, og da insulin er et hormon, vil det forhøjet niveau af det ene niveau ‘skubbe’ til andre hormoner og dermed skabe  hormonforstyrrelser. Ved PCOS er det kønshormonet androgen der kommer i ubalance. 

På samme måde kan stresshormonet kortisol – hvis forhøjet mængder er til stede i blodbanen over længere tid – være med til at give ubalance i kønshormonerne. Stress er derfor en tilstand der kan forværre symptomerne på PCOS.

Herudover er forhøjet aktivitet i det sympatiske nervesystem over længere tid, mistænkt for at være en af årsagerne til at man udvikler PCOS. 

Hvordan behandles PCOS med akupunktur

Når man behandler PCOS med akupunktur, arbejder man på at regulere den hormonelle ubalance, ved at nedsætte mængden af androgen. 

Akupunktur behandlingerne vil både handle om at balancere kønshormonerne direkte, men samtidig behandle de årsager eller forværrende faktorer der kan ligge bag ved PCOS, såsom stress, insulinresistens, overaktivt sympatisk nervesystem, overvægt etc.

Det betyder at man udover at man sammensætter akupunkturbehandlinger, udefra nogle generelle punkter der er gode til at behandle PCOS, samtidig med man vil arbejde på de tilstande der ligger individuelt til grund for PCOS´en for den enkelte klient.

Hvad kan du selv gøre ved PCOS

Når man lider af PCOS og samtidig kæmper med at blive gravid, kan det være givende, at føle man selv kan gøre noget. Heldigvis er der flere ting du kan kigge på og se om du kan optimere. Forslagene her fokuserer på det du kan gøre ved PCOS og dermed inddirekte også på fertiliteten.

Vægt

Er du overvægtig, kan det at tabe sig betyde rigtigt meget, og kan i nogle tilfælde fjerne symptomerne fra PCOS helt.

Kost 

Der er ingen tvivl om at kost har en stor betydning for PCOS og hormonelle ubalancer generelt. Man kan gøre meget i forhold til sin kost for netop at skabe mere balance i sine hormoner, og derved øge sin fertilitet.

For nogle med PCOS kan det at reducere indtaget af simple kulhydrater (pasta, hvidt brød, sukker etc.) have stor effekt på sænkning af blodsukker og insulinniveau.

Derimod bør man spisefiberrigt, inkluder sunde fedtstoffer som fisk, avocado, frø/nødder/kerner, samt proteiner fra bl.a. planteriget.

Motion

Motion er vigtig i forhold til at holde sin krop så optimal som muligt. Men forkert træning kan dog også ende med at gøre tilstanden værre.

Bla. kan styrketræning øge mængden af det mandlige kønshormon, og derigennem forværre tilstanden. 

Derfor bør man i højere grad fokuserer sin motion omkring konditons- og udholdenhedstræning, fremfor styrketræning. 

Kosttilskud

Særligt planten Vitex Agnus Castus har en hormonregulerende effekt, og kan sænke de mandlige kønshormoner. Det fås både som koncentrat i flydende form eller som pulver i kapsler. Herudover anbefales det at indtage et godt multivitamin og en fiskeolie der er høj på EPA.

Studier om PCOS og akupunktur

Der er lavet en del studier på området. Nedenfor finder du en oversigt over de effekter forskellige studier har kunne dokumentere akupunkturen har i forhold til PCOS. 

 • Kan øge menstruationsfrekvensen med 38% – dvs. forkorte cyclusperioden.
 • Reducere streshormonet kortisol.
 • Sænke aktiviteten af det sympatiske nervesystem (der kan være årsagen til PCOS er opstået)
 • Øge insulinfølsomheden og regulere blodsukker
 • Reducere androgenniveauet og regulere østrogencyklussen og dermed ægløsning
 • Øge blodgennemstrømning til æggestokkene

Forskningen har derfor vist, at der er god effekt af akupunktur når det kommer til behandling af PCOS og styrkning af fertiliteten.

Det har vist sig at hyppigheden af behandlingerne samt hvilke punkter der bliver brugt, har stor indflydelse på hvor effektivt behandlingerne virker, hvorfor der stadig er behov for studier der kan give svar på præcis hvilke behandlingsammensætninger der er optimale.

En af de større artikler omkring PCOS og akupunktur er lavet på Karolinska universitetet i Sverige som du kan læse her.

https://infertility-acupuncture.info/pcos-acupuncture-effect/

Se også:

GRATIS MINI KONSULTATION

Er du i tvivl om et fertilitetsforløb er det rette for dig og din situation? Så start med at booke en gratis mini  konsultation, og bliv hurtigt afklaret.

 • Er du i tvivl om et fertilitetsforløb er den rette for dig og din specifikke situation?
 • Har du brug for at blive guidet til hvilke kosttilskud der kunne være relevant for dig?
 • Eller måske er du i tvivl om din partner kunne have gavn af et forløb.

Uanset hvad du har brug for afklaring omkring, tilbyder vi en en gratis mini-konsultation på 15 minutter over telefonen med en fagperson/behandler.

Sådan gør du:

 1. Klik på “Book Mini Konsultation”
 2. Opret bruger i vores online booking
 3. Vælg “Fertilitet” og “Mini Konsultation”
 4. Find et tidspunkt, der passer dig bedst
 5. Vi ringer dig op og guider dig gennem samtalen – du skal ikke forberede noget

Sådan lykkedes du bedst selv med at optimerer din fertilitet.

+ en guide til de vigtigste kosttilskud

Lad os sende dig en mini serie af inspirationsmails, med konkrete tips til at implementere livsstilsændringer på en motiverende måde.

Du samtykker samtidig til, at vi må sende dig informationer og tilbud på fertilitetsbehandling, som du til enhver tid kan afmelde.