fertilitetsbehandling

Forstyrrelser i cyklus

Forstyrrelser i cyklus

En regelmæssig menstruationscyklus med kønshormonerne i balance, er en af de fundamentale funktioner der helst skal være på plads, når man ønsker at opnå graviditet.

Årsagerne til at en cyklus bliver ustabil, kan være mange, men i de fleste tilfælde skyldes det de hormoner der er til stede i kroppen, eller måske lige så meget de hormoner der burde være tilstede, men ikke er det.

De cyklusstyrende hormoner kan komme ud af balance ved følgende tilstande:

HORMONTILSKUD
Når kroppen modtager hormoner udefra, vil den ofte nedsætte egenproduktionen af lignende hormoner. Så når man tager hormontilskud stopper kroppen med at producere østrogen og progesteron. Når man som kvinde så ligger pillerne fra sig igen, så er kroppen heldigvis så klog at den ofte finder tilbage til en stabil cyklus i løbet af 6 måneder. Indimellem ser vi så at det ikke sker alligevel, og enten kan kroppen slet ikke komme i gang med at producere hormonerne igen, eller også kan den ikke finde den rette balance, så cyklus bliver ustabil.

ABORT
Da man ikke ammer efter en abort, vil cyklus normalt vende tilbage efter 4-6 uger, og når den ikke gør det, er det ofte fordi ”hormonuret” der styre din cyklus har svært ved at finde takten igen. I forbindelse med vi hjælper uret med at finde takten igen, skal man være opmærksom på om der er psykiske faktorer der spiller ind. En abort kan af gode grunde godt være en traumatisk oplevelse.

STRESS
Når kroppen har brug for at yde mere, eller være ekstra på vagt, vil den øge udskillelsen af stresshormoner som kortisol. Har man brug for kortisol i forhøjet grad over en længere periode, vil hormonet samtidig sætte cyklus i stå, eller påvirke den så meget at den bliver ustabil. Så selvom det er ubalancen i kønshormonerne der giver den forstyrrede cyklus, er det ikke altid dem der er årsagen til problemet.

FØDSEL
Efter en fødsel, skal hormonuret der styrer cyklus, finde tilbage til den normale rytme igen, og da amning påvirker hormonbalance, vil det for nogen først ske når denne stopper. Selv efter amning er stoppet, er det ikke altid cyklus starter af sig selv, og det kan være nødvendigt med hjælp til at få kickstartet cyklus igen.

LAV FEDTPROCENT
Østrogen oplagres i fedtcellerne, og når fedtprocenten bliver for lav, vil hypofysen stoppe med at fortælle vores æggestokke de skal producere de hormoner der styre vores cyklus. Da der kræves et minimum af fedt for at gennemføre en graviditet, giver det mening når kroppen selv finder ud af at lukke ned for denne funktion ved for lav fedtprocent. Ofte vil en fedprocent under 17 give problemer med udebleven menstruation.

HØJ FEDTPROCENT
En høj fedtprocent, vil ofte resultere i hyppigere og kraftigere menstruationer, grundet den øgede oplagring af østrogener i fedtvævet.

PCOS
Som viser sig ved for høj produktion af mandligt kønshormon, og derfor skubber den optimale balance mellem hormonerne ud af kurs. Cyklus kan derfor af samme årsag blive uregelmæssig.

ENDOMETRIOSE, STOFSKIFTEPROBLEMER OG ANDRE SYGDOMME
Balancen af de cyklusstyrende kønshormoner, er en følsom størrelse og kan være påvirket af forskellige sygdomme. Det er derfor vigtigt i balanceringen af hormonerne, at man tager højde for hvilket ubalancer de enkelte tilstande skaber. Har man mulighed for at mindske den negative effekt fra en sygdomstilstand, vil dette naturligvis være første prioritet.

 

Se også:

GRATIS MINI KONSULTATION

Er du i tvivl om et fertilitetsforløb er det rette for dig og din situation? Så start med at booke en gratis mini  konsultation, og bliv hurtigt afklaret.

  • Er du i tvivl om et fertilitetsforløb er den rette for dig og din specifikke situation?
  • Har du brug for at blive guidet til hvilke kosttilskud der kunne være relevant for dig?
  • Eller måske er du i tvivl om din partner kunne have gavn af et forløb.

Uanset hvad du har brug for afklaring omkring, tilbyder vi en en gratis mini-konsultation på 15 minutter over telefonen med en fagperson/behandler.

Sådan gør du:

  1. Klik på “Book Mini Konsultation”
  2. Opret bruger i vores online booking
  3. Vælg “Fertilitet” og “Mini Konsultation”
  4. Find et tidspunkt, der passer dig bedst
  5. Vi ringer dig op og guider dig gennem samtalen – du skal ikke forberede noget

Sådan lykkedes du bedst selv med at optimerer din fertilitet.

+ en guide til de vigtigste kosttilskud

Lad os sende dig en mini serie af inspirationsmails, med konkrete tips til at implementere livsstilsændringer på en motiverende måde.

Du samtykker samtidig til, at vi må sende dig informationer og tilbud på fertilitetsbehandling, som du til enhver tid kan afmelde.